Nieuws/Bronnen

Laatst bijgewerkt: 26 augustus 2017

1. Nieuws

 • Een Conferentie over de Universe Story, 29 juni tot 1 Juli, 2018, Winchester University.  Met Brian Swimme als hoofd spreker.( video link) Meer informatie volgt.
 • Nov. 9, 25 jaar The Universe Story ( boek) Viering met Brian Swimme. http://www.2017yearoftheuniversestory.com/
 • In de komende maanden komt er een vervolg uit van de film van Al Gore  Inconvenient Truth  en zal in de bioscoop  draaien. De titel is Inconvenient Sequel: Truth to Power ( 2017) Op You Tube vindt je  al een trailer ( samenvatting) deze film.
 • Co-creatief leerproces online door Findhorn Gemeenschap: http://newstoryhub.com/workshops/living-the-new-story/ Living the New Story. Transition to a New Evolutionary Paradigm/
 • Deze link is heel belangrijk, daarom zet ik die op deze plaats. Het gaat over het geweld tegen mensen die de natuur beschermen. https://www.beschermdenatuurbeschermer.nl/nieuws/89-interviewserie-john-knox-waardoor-raken-natuurbeschermers-in-de-knel-deel-1
 • Als u kijkt in de categorie Laudato Si vindt u daar een pagina met informatie over deze belangrijke pastoral brief van Paus Franciscus over het milieu en de zorg voor de Aarde.  Veel inspiratie gewenst!

Dit is heel belangrijk!

Op veel plaatsen in de wereld is de jacht geopend op zoveel mannen en vrouwen die de Aarde beschermen en vechten voor het behoud van de natuur. Ze worden vaak gedood en bedreigd. Hier vindt u verder informatie van de organisatie IUCN

https://www.beschermdenatuurbeschermer.nl/nieuws/89-interviewserie-john-knox-waardoor-raken-natuurbeschermers-in-de-knel-deel-1

September 2017

 

 


2. Bronnen

Op deze pagina ga je verder ontdekken dat je niet alleen in je zorg voor de Aarde, maar samen met vele gelijkgestemden overal in de wereld. Ze zijn letterlijk je zielsverwanten, je zielen  familie in het werk voor de Aarde.

Onze zielsverwanten, maak er kennis mee!

We komen allemaal uit een biologische familie. Daarnaast heb je een groep van zielsverwanten om je heen, met wie je ook in je hart verbonden bent. Je bent verbonden niet door ras of bloedbanden, maar door visie en energie. Met hen delen we onze Missie en onze liefde voor de Aarde.

Heb je je familie van je ziel al gevonden?  Of wil je die graag vinden? Kijk maar eens verder en je ziet veel bronnen voor inspiratie voor je werk voor de Aarde nu. Er zijn zoveel verschillende uitdrukkingen als er mensen zijn. We doen het allemaal op onze eigen manier. Ik hoop dat je zo ontdekt dat je niet alleen bent, maar opgenomen in een wereldwijde familie


 

Er zijn verschillende categorieën  en secties.

 1. Leerplekken, gemeenschappen voor Aarde heling.
 2. Centra, bewegingen en gemeenschappen voor spirituele groei en transformatie.
 3. Media en boeken zal ik telkens toevoegen onder de artikelen die je vindt op de pagina’s en in de categorieën. Een basis bibliotheek collectie staat aan het einde van deze pagina.

 1. Leerplekken voor Aardeverbondenheid en Ecologische Levenswijze

De Findhorn Community, Scotland ( www.findhorn.org.)


Deze gemeenschap begon in 1962 in een klein dorpje in N.Schotland, op een camping langs de kust. Eileen Caddy, haar man  Peter, drie zonen en vriendin Dorothy Maclean gingen er samen wonen. In de loop van de jaren voegden anderen zich bij hun en nu is het een wereldwijde gemeenschap geworden. Jaarlijks komen er duizenden mensen. Over zichzelf zeggen ze, dat Findhorn een dynamische experiment is waar het leven van alledag wordt begeleid door de innerlijke stem van de Geest, waar mensen werken in co-creatie met de intelligenties van de natuur en van  daaruit handelen zij om een betere wereld op te bouwen. Ze delen hun inzichten en weten in ervaringsgerichte workshops en conferenties in het bloeiende eco dorp.  Je vindt hun programma op de hun website.

“ In Findhorn worden de principes van innerlijk luisteren en co-creatie met de natuur ingezet binnen de context van dienst aan de wereld.  Het was voor de oprichters duidelijk, zoals ook voor ons nu. Dat het antwoord op de uitdagingen inclusief moet zijn, waarbij we de onderlinge afhankelijkheid van alle leven onder ogen moeten zien. Door ons bewustzijn te veranderen en te co-creëren met de natuur en te luisteren naar bronnen van innerlijke wijsheid, kunnen we positieve en duurzame veranderingen in gang zetten, die zo hard nodig zijn in onze wereld” (  bron: website Findhorn community)

Eileen Caddy begon te luisteren naar de innerlijke stem die ze hoorde en de vele boodschappen die ze ontving en dat is een bron van leiding tot op vandaag. Ze zegt: “We kunnen allemaal de stille stem horen, diep in onszelf. Wees stil en weet dat Ik Ben in jou is, de stem van de geliefde…..vertrouw en leef. Eileen Caddy was een echte spirituele leraar. Ze stierf in 1991,maar haar stem en boodschappen in vele boeken gebundeld, leven nog steeds voort en zijn belangrijk voor deze tijd.

De gemeenschap heeft pionierswerk gedaan op het gebied van eco vriendelijk – en duurzaam leven. Ze zijn een van de eerste groepen die zich inzetten voor wereldwijde transformatie.


 

Genesis Farm, USA Eco Learning center in Blairstown NJ ( http://www.genesisfarm.org) header_summer-d56b70617b96a186a38a5937f7a1af33.jpgGenesis Farm is in1980 opgericht door Sr. Miriam Mac Gilles OP.  In dit centrum is het werk van Thomas Berry en Brian Swimme het hart van de programma’s.  Mensen zijn gekomen uit alle delen van de wereld en werden ondergedompeld in een nieuwe wijze van zien en van leven, leerden zich weer met de Aarde te verbinden en  kregen nieuwe inzichten over ecologisch leven. Ik was er drie maanden in 1998  en voor mij en vele anderen was het een heel grote verandering in mijn leven.  Genesis Farm heeft op zovele manieren gepionierd, vooral in de beweging van Community Supported Gardens (CSA)  en het bekendheid aan het Nieuwe Verhaal. Sinds 2012 zijn er geen programma’s meer en bezint Genesis Farm zich op de toekomst.


 

Schumacher college, England   http://www.schumachercollege.org

old_postern_1_0.jpg

Schumacher College is gelegen in de prachtige omgeving van Dartington, South Devon  en heeft een reputatie van voorloper te zijn in baanbrekende manieren van leren. Het is ons werk om te inspireren, uit te dagen en vragen te stellen als medebewoners van de Aarde. De vragen te stellen waar we allemaal mee worstelen en samen gedegen kennis vinden, intuïtie en verwondering bij het zoeken naar antwoorden. Schumacher College is een internationaal centrum voor edukatie geworteld in de natuur en voor collectieve actie.

Schumacher College werd in 1990 gesticht door Satish Kumar, John Lane en anderen en opende voor het eerst haar deuren voor studenten in Januari 1991 in Dartington, Totnes, Devon, UK.[1] De eerste gast-professor was James Lovelock. Dit centrum werd geïnspireerd door  E.F. Schumacher,  econoom, milieudeskundige, onderwijsontwikkelaar en auteur van Small is beautiful. E r zijn holistische educatie cursussen voor mensen die bezig zijn met sociale – en milieu vraagstukken.

Zie de website voor verdere informatie over workshops en de  Mastertraining van een jaar in Holistic Science.

Zie ook hun bekende zeer inspirerende tijdschrift : http://www.Resurgence.org/magazine 


 

an-tairseach-logo

An Tairseach Eco centre, Wicklow, Ireland, http://www.ecocentrewiclow.com:

An Tairseach Dominicaanse Farm en Ecologie Centrum 

An Tairseach is het Ierse woord voor  drempel, een nieuw begin en alternatief voor een meer duurzame manier van leven en omgaan met het land en een nieuwe relatie met heel de  gemeenschap van leven.

De drie hoofdaspecten van An Tairseach zijn:

 • Een Centrum voor Ecologie en Spiritualiteit.
 • Een biologische boerderij en winkel.
 • Een beschermd natuurgebied voor studie en excursies.

Op hun website zijn sabbat programma’s, retraites, cursussen te vinden.


Earth University Bija Vidyapeeth, Vandana Shiva India

http://www.navdanya.org/earth-university

Bija Vidyapeeth (Earth University) is een leercentrum van de Navdanya Biodiversity Conservation Farm in Doon Valley, Uttarakhand, gelegen tussen de  Ganges en de Yamuna, de Shivalik en Himalaya.  Navdanya heeft een biodiversiteit- reservaat voor vogels, vlinders, insecten en bodem – micro- organismen opgezet en meer dan 1500 variëteiten zaden en bomen verzameld. Hier is de natuur in haar diversiteit en dynamiek de hoogste leraar! Ze laten zich inspireren  door het oer- Indiaas principe Aranya Sanskruti –  leren van de natuur en de bossen.

Vandan Shiva 3

Bija Vidyapeeth (Earth University) wordt geïnspireerd door Rabindranath Tagore, die Shanti Niketan oprichtte, een universiteit gebaseerd op leven met en leren van de natuur. Tagore is ook de inspiratie voor Schumacher College. Dit centrum is ook verbonden met  Bija Vidyapeeth leercentrum.  Tagore zei:

“ De beste ideeën van India zijn geboren daar waar de mens in verbinding was met bomen en rivieren, weg van de massa. De vrede van de bossen heeft bijgedragen aan intellectuele evolutie van de mens. De cultuur van het bos is brandstof voor de cultuur van India. De cultuur van de bossen is beïnvloed door de verschillende processen van vernieuwing van leven, die je altijd ziet in bossen, van soort tot soort, van seizoen naar seizoen, in wat je ziet, hoort en ruikt.  Het eenheid-scheppende principe van leven in verscheidenheid, van democratisch pluralisme is zo het principe geworden van de Indiase beschaving. ”

In Tagore’s geschriften is de natuur niet alleen een bron van kennis en vrijheid; de natuur is een bron van schoonheid en vreugde, van kunst en esthetica, van harmonie en perfectie. En is als zodanig een symbool van de kosmos.

In Navdanya farm doen mensen mee aan de biologische praktijken, leren van de natuur, is de natuur je leraar, leren ze van de boeren en zijn de boeren de leraren.  Door actieve participatie en observatie krijgen mensen veel nieuwe kennis mee. In Navdanya telen ze niet alleen gewassen en biodiversiteit, maar vooral ook gemeenschap. Je brengt in praktijk wat het betekent om deel te zijn van de Aarde gemeenschap en de gemeenschap van de  Vidyapeeth (Earth University).

Wil je meer weten over hun programma, bezoek dan de website.


Eco learning centre Heaven For Ecological Living, Philippines (http://mmsheal.wordpress.com)

training center HEAL

In de Algemene vergadering van de Medische Missiezusters werd een impuls uitgezet naar het dieper verstaan van de ecologische dimensie van helen.  Daardoor werd duidelijk wat de verbinding is duurzaamheid van de Aarde en gezondheid van mensen.  De zusters droomden van een plek waar een eenvoudige eco-vriendelijke manier van leven geleefd kon worden.

In 2005 werden twee hectare droog en onvruchtbaar land, gelegen in Barangay Capulaan, Villasis, Pangasinan gedoneerd aan de zusters. Er was nog amper een boom of gewas toen Heal begon.  In 2009 waren er hier en daar al groene gewassen, bomen waren geplant en plantjes geteeld voor de gewassen en kruiden. Nu is het een groene oase waar de gemeenschap van leven bloeit.

Heal is de uitdrukking van de droom en een manier om antwoord te geven aan  Gods uitnodiging om samen nieuw leven te brengen aan het land. HEAL begon in 2006. Nu is HEAL een leerplek voor ecologisch en alternatief leven. De visie van het begin is uitgegroeid. Met het Nieuwe verhaal als uitgangspunt worden allerlei programma’s gegeven.

Binnen een paar jaar is alles groen geworden. ( eigen foto)                                                  

HEAL is geworden tot een plek van hoop en nieuw leven, om de Aarde te helen en onze plek als mede-scheppers met God in te nemen. Van hieruit hebben velen uit de Filippijnen en andere landen van Z.O. Azië de visie, vaardigheden en inspiratie gevonden om zich in te zetten voor het herstel van Moeder Aarde en haar te bewaren voor de komende generaties.

Ik ben geruime tijd in HEAL geweest voor het trainen van de staf en anderen in 2009, 2010 en 2011. De uiterste eenvoud van de gebouwen en opzet en leefstijl is de kracht van deze plek.


 

Eco Learning Camp, Bandung ,Indonesia ( http://www.ecolearningcamp.org)

 

 

IMG_20140905_122858Eco learning camp begon in 2013 toen de Eco Learning Camp Foundation werd opgericht door Ferry Sutrisna Widaya. Hij werkte al jaren samen met Shierly Megawati Purnomo en haar man Alexander Iskandar. Deze droom is een voortzetting van een project dat begon in 2003 toen gestart werd het aanbieden van programma’s aan kinderen en jongvolwassenen om hen in verbinding te brengen met de natuur en aandacht te geven aan karaktervorming.

In 2013 werd een stuk land in bruikleen gegeven om er een ecologische leerplek te bouwen en in 2014 werd het eerste energie-neutrale gebouw in Indonesia, geopend. Vanaf eind 2014 hebben al duizenden kinderen, jong volwassenen en allerlei groepen deelgenomen aan de programma’s. De context is het Nieuwe Verhaal van de Schepping en training in ecologisch bewustzijn. Deze programma’s blijken enorm krachtig te zijn en hebben al zoveel verandering teweeg gebracht. Het is prachtig om te zien en te ervaren hoe alle godsdiensten elkaar vinden in de zorg voor de Aarde. Omdat mindfulness deel is van alle programma’s en het hele leven daar zie je diepe transformatie gebeuren.

IMG_20140920_142910

Training voor leerkrachten in oktober 2014

Ik ben hier geweest voor training van mensen van bestuur, staf, vrijwilligers in 2013. In 2014 was ik er weer voor verdere coaching van staf en training programma’s. Het zijn zulke bijzondere dankbare ervaringen geweest.

Kijk maar op hun website die deels in het Engels is: http://www.ecolearningcamp.org


 

2. Centra, Bewegingen Gemeenschappen voor Spirituele Groei  en Transformatie.


Thich Nhat Than en de wereldwijde Plumvillage Gemeenschap. http://www.plumvillage.org

 

pv2photo: source Plumvillage

Een wereldwijde gemeenschap van mensen die mindfulness beoefenen en leven. De Orde van Interbeing. Thich Nhat Than is een Vietnamese boeddhistische monnik en vredesactivist. Samen met gelijkgestemden groeide een wereldwijde beweging die Sociaal Geëngageerd Boeddhisme wordt genoemd. Terwijl de bommen vielen om hen heen en zij de loopmeditatie beoefenden hielpen ze de slachtoffers. Er was het grote verlangen om lijden te verlichten en zichzelf te helpen door het lijden aan te kijken. Toen de beweging steeds verder uitgroeide, werd Thich Nhat Than gedwongen om te vluchten. Hij stichtte een gemeenschap in Thenac, Zuid-Frankrijk. Kijk maar op hun website en je zult zien dat er overal in de wereld nu gemeenschappen zijn. Mensen zijn er welkom om door retraites van korte of langere duur kennis te maken met hun wijze van leven.  https://plumvillage.org/  Veel van hun leden gaan de wereld in om te werken aan vrede, vooral vrede met de Aarde. Op hun site en op YouTube staan veel geleide meditaties en lessen van Thich Nhat Than en anderen van de gemeenschap.

Thich Nhat Than heeft veel boeken geschreven. Titels zijn te vinden op de site.


 

Green Mountain Monastery, USA: http://www.greenmountainmonastery.org

Geïnspireerd en geleid door Thomas Berry een nieuwe en groeiend kloostergemeenschap startte in Greensboro, Vermont, USA in de negentiger jaren. Gail Worcelo en Bernadette Borstwick zijn de oprichters. Andere vrouwen sluiten zich bij hen aan. Ze leven een contemplatief leven op het land, ontvangen mensen voor retraites en gaan uit naar de verschillende delen van de wereld om het gedachtengoed van Thomas Berry en Het nieuwe verhaal van de kosmos te verspreiden.


 

 Aardewijs ( www.aardewijs.nl)

Aardewijs, dat wordt geleid door Jolanda en Ad Vermeer begon na het afronden van de Gaarde in Udenhout in 2009. Bij Aardewijs is mindfulness de basis, maar er wordt ook geput uit andere bronnen: spiritualiteit, psychologie, natuurgeneeskunde en ecologie. De inzichten die hier te vinden zijn dragen bij aan een leven in aandacht. Alle activiteiten van Aardewijs zijn dan ook bouwstenen voor zo’n levensstijl. Maak via de website kennis met deze twee bijzondere mensen. Jolanda was mede als staflid mede het gezicht van De Gaarde. Jolanda is o.a. natuurgeneeskundig werker.  Ad ging na werk als bouwkundig ingenieur een heel ander pad en was lang directeur van La Poubelle, een kringloop- organisatie met destijds 200 vrijwilligers.  Nu werkt hij als gecertificeerd coach en mindfulness leraar. Het Programma is te vinden op de website.

 


 

 

3. Nieuw Aarde Bewustzijn : Duurzaamheid en Spirituele Ecologie in praktijk


Bewegingen voor Duurzaam Leven

 Eco-dorpen beweging (www.ecovillage.org)GEN_logo

Ecovillages zijn traditionele  en  intentional communities met als doel om meer sociaal, cultureel, economisch en ecologisch duurzaam te worden. ( sustainable). Eco dorpen worden bewust ontworpen vanuit de basis, in processen waar iedereen volledig participeert en zo weer nieuw leven geeft en herstel bewerkt van sociale en natuurlijke lokale gemeenschappen. Meest al hebben ze 50 tot 150 bewoners, hoewel sommige eco-dorpen ook kleiner zijn.

The Global Ecovillage Network (GEN) is een groeiend netwerk van regeneratieve gemeenschappen en initiatieven die bruggen slaan tussen culturen, landen en continenten. GEN verbindt policy-makers, regeringen, NGOs, academies, entrepreneurs, activisten, gemeenschap netwerken en mensen die ecologisch voelen en leven van heel de aarde . Zo bouwen ze aan strategieën voor een transitie op wereldniveau voor veerkracht en inzet.

Ecovillages bieden kleinschalige gemeenschappen aan met minimal ecological impact of regeneratieve impacts als alternatief. zie Global Ecovillage Network als voorbeeld).

zie ook www.ecodorpbrabant.nl een eco dorp in oprichting.

 


Permaculture movement ( http://www.world-permaculture.org)

Permacultuur is een systeem van ( landbouwkundig ) agricultural and sociale ontwerp principes. Die gaan uit van het stimuleren en direct gebruik maken van de patronen en modellen die je ziet in natuurlijke ecosystems. De term permaculture is in 1978 ontwikkeld door  David Holmgren, destijds nog student en zijn professor Bill Mollison. Het woord permaculture verwijst oorspronkelijk naar  “permanent agriculture”,[1]  permanente landbouw en werd uitgebreid naar permanente cultuur omdat men steeds meer begreep dat sociale aspecten een integraal deel zijn van een echt duurzaam systeem door de inspiratie van Masanobu Fukuoka’s  natuurlijke landbouw  filosofie.  

Permacultuur heeft vele takken zoals ecological design, ecological engineering, environmental design, construction. Permacultuur omvat ook integrated water resources management  ( integraal water management ), duurzame architectuur ( sustainable architecture), en regeneratief self-verzorgende habitat and landbouwkundige systemen met natuurlijke ecosystemen als model.

De Permacultuur beweging kent die fundamentele ethische principes:

 1. Zorg voor de Aarde. Dit principe erkent het belang van alle levende en niet-levende componenten van de planeet, van planten en dieren, mineralen en water. Het omvat een basale ethiek dat ieder leven wezen waardevol is en een basis rol heeft in een ecosysteem.
 1. Zorg voor mensen: Het belang van de betrokkenheid van de gemeenschap en het recht van iedereen op de natuurlijke bronnen.
 1. Principe van delen:  Beperkingen stellen aan bevolking ( population) en consumptie. Het belang om surplus arbeid te herinvesteren, geld, informatie, energie in zorg voor de planeet en de mensen die er op leven.

Hoewel de term nog geen eeuw oud is, zijn vele ideeën achter Permacultuur al eeuwenoud. Oude beschavingen hebben deze teeltwijzen al gebruikt zoals het maken van een teeltplan, manieren van plantenvermeerdering, meerdere  gewassen met elkaar telen, boslandbouw, rotatie van gewassen en composteren. Op deze manier is Permacultuur niet zo radicaal nieuw maar een samengaan van traditionele en moderne methoden.

Sinds het eind van de zeventiger jaren van vorige eeuw heeft Permacultuur zich vanuit Australië over de wereld verspreid.  De toepassingen zijn te vinden van moestuinen thuis tot grotere ondernemingen. Er zijn al vele opleidingsinstituten opgericht overal in de wereld.

Zie ook www.wervel.be  Voor een rechtvaardige landbouw.

www.velt-nederland.nl   Vereniging Ecologische Teeltwijzen.

www.velt.be                      Vereniging Ecologisch Teelwijzen

 


Gemeenschappen die samen Transitie naar een Duurzame Leefwijze aangaan:
 
 • Transition town movement: zie  prezi.com/vxkfq9m1todc/transition-town-movement
 • Over de beweging:  www.transitionnetwork.org/about-the-movement
 • In Nederland: www.transitiontowns.nl

  Zie ook De Omslag : www.omslag.nl  Anders leven.


 • Wekelijkse Nieuwsbrief over Duurzaam Leven:  www.duurzaamnieuws.nl

Het Werk dat verbindt: Joanna Macy     (www.joannamacy.net)

Eco filosoof Joanna Macy, PhD, is a scholar in Buddhism, general systems theory, en deep ecology. Een gerespecteerde stem in bewegingen voor vrede, gerechtigheid, ecologie. Zij brengt activisme en wetenschappelijk werk en doceren samen. Al vijftig jaar zet ze zich in. Als de leraar aan de bron van Het Werk dat Verbindt, heeft ze een heel baanbrekend theoretische en ervaringsgerichte basis gelegd voor persoonlijke en sociale verandering.

Haar werk omvat psychologische en spirituele problemen van de nucleaire tijd, het bevorderen van ecologisch bewustzijn en de vruchtbare resonantie tussen Boeddhistisch denken en de huidige wetenschap. De vele dimensies van dit werk zijn terug te vinden in haar boeken en DVD’s.

Veel mensen hebben wereldwijd al deelgenomen aan haar workshops en trainingen. Haar werk helpt mensen om te transformeren van wanhoop en apathie bij het zien van de overweldigende sociale en ecologische crisis naar constructieve en gezamenlijke actie. Er komt een nieuwe manier om de wereld te zien, als ons grotere levende lichaam en de mogelijkheid om ons te bevrijden van bepaalde assumpties die nu de voortgang van alle leven bedreigen.

Joanna woont in Berkeley, California, bij haar kinderen en kleinkinderen.

Haar meest recente boeken:

 • Coming Back to Life . Practices to Reconnect our Lives, our World.  ISBN 978-0-86571-391-8
 • Active Hope How to face the Mess we’re in without Going Crazy.     ISBN 987-0-86571-391-8

hhttps://www.youtube.com/watch?v=sdn-KZLJunMVergelijkbaar  Active hope

http://journal.workthatreconnects.org/ ; a magazine about the Work that Reconnects.

Zie op haar website 2 DVD’s met de oefeningen en inhoud van Het Werk dat Verbindt.


 

Kosmologie: Het Verhaal van de Kosmos 

Brian Thomas Swimme

Hij heeft een Ph. D. in mathematische cosmology . Hij heeft veel werk gedaan met het verhaal van de Kosmos en schreef samen met Thomas Berry het bekende boek “The Universe Story. Door het verhaal te vertellen kunnen we beter verstaan wat er gebeurde in het universum in 14 miljard jaar.

Brian Swimme heeft veel boeken en dvd’s uitgegeven. Meest recent is zijn film en boek, samen met Mary Evelyn Tucker. Journey of the Universe.  Zie de website(s) voor zijn boeken, film en DVD.   http://www.brianswimme.org

Op  YouTube zijn veel van zijn colleges, voordrachten videoclips te vinden.   http://www.ciis.edu.org :      Institute Integral studies ( Brian Swimme)

Enkele van zijn boeken:

 • Journey of the Universe  Brian Swimme and Mary Evelyn Tucker ISBN 978-0-300-17190
 • The Universe Story. Together with Thomas Berry ISBN 978-0-06-250835-5
 • The Hidden Heart of the Cosmos. Brian Swimme. ISBN 1-57075-058-0

 

New Cosmology, New Earth Consciousness

Thomas Berry

Boeken:

 • The Dream of the Earth     ISBN 0-87156-622-2
 • The Great Work                   ISBN 0-609-80499-5
 • Evening Thoughts               ISBN 13-978-1-57805-130-4
 • The Christian Future and the Fate of the Earth         ISBN 978-1-57075-851-5
 • The Sacred Universe.   Earth, Spirituality, and Religion in the Twenty-First Century. ISBN 978-0-231- 14952-5
 • Zie ook : www.thomasberry.org

Op  YouTube zal je videoclips, etc. vinden.


Laudato Si

In het voorjaar van 2015 kwam de brief van Paus Franciscus over “De zorg voor ons gemeenschappelijk huis” uit. De paus roept daarin “alle mensen van goede wil” op om met respect en eerbied om te gaan met de Aarde en de armen.

De ommekeer waartoe de paus oproept is ingrijpend: economie, politiek, maatschappij, ja ook de kerk moeten gericht zijn op het behoud van de schepping, op het verbeteren van de levensomstandigheden van de zwaksten en op het welzijn van generaties die na ons komen.

Er is een speciale site opgezet vanuit KNR/CMBR. de link is   http://www.laudato-si.nl

Op deze site vindt u algemene informatie, werkmateriaal, achtergrond artikelen en in formatie over activiteiten rond de encycliek.


De tekst van Laudato Si

Downloaden van Nederlandse uitgave van Internet:https://www.RKDocumenten.nl

Het document aanschaffen:

Bisdom Breda Postbus 90189, 4800 RN Breda tel:

per Email: [email protected]


 

Wereldgebedsdag voor de Aarde: 1 september

Zie agenda van website Laudato Si.


 

Christelijke  Eco Theologie and Spiritualiteit

 • Denis Edwards

Denis Edwards doceert theologie aan Flinders University School of Theology in Adelaide, Australië en heeft verschillende boeken geschreven over Ecologie en Christendom.

Zijn meest recente boeken :

 • Ecology at the Hearth of Faith. ISBN 13-978-1-57075-665-8  2006 Een echte aanrader!
 • Breath of Life. A Theology of the Creator Spirit. ISBN 13-978-1-57075-525-5

 

Christendom  en Ecologie

Zie ook website www.fore.yale.edu.org. Een maandelijkse nieuwsbrief  Zeer informatie over alles wat gebeurt rondom Laudato Si, opleidingen in eco theology etc.

 


 

Christelijke Ecologie

 Ilia Delio    

 • The Emergent Christ Ilia Delio ISBN 978-1-57075-908-6
 • Christ in Evolution    Ilia Delio  ISBN  987-1-57075-777-6

 

Het Grote Werk, Nieuwe Bewustzijn

https://www.presencing.com                      U theory -transformation

http: //centerfornewcreation.org

https://consciousevolutionmemoir.com   P. Bombard. Site over Bewuste Evolutie

https://lorian.org                                            Lorian Association

http://www.teilhardproject.com                 Over Pierre Teilhard de Chardin


 

Barbara Marx Hubbard

 


Handbook for the Evolving Heart  F. Coppieters PH.D ISBN 0-975399-9-6 ( meditations)

http://www.livinglightcenter.com


Spirituele Groei door Aardebewustzijn  

 • Nature and the Soul  Bill Plotkin ISBN 978-1-57731-551-3
 • Soul craft Bill Plotkin  ISBN 1-57731-422-0
 • Beyond the way of the Shaman  Birthing a new Earth Consciousness Barry Cottrell ISBN  978–84694-121-4
 • Spiritual Ecology The Cry of the Earth Ed. Llewellyn Vaughan-Lee ISBN 978-1890350-45-1-51595

 


Earth Connections, Mother Earth Spirituality


 • Earth Prayer ISBN 0-06-250888-1
 • Grandmothers Counsel the World Carol Schaeffer ISBN 978-1-59030-293
 • Earth Medicine  J. Sams  ISBN 06-25106-0
 • http://oriahmountaindreamer.com

 


Christelijke bronnen: Meditatie, vieringen , muziek

Home

http://www.seescapes.com     Len Sroka, deze site mag u niet missen.

 

 


 

Will be continued in the process of developing the program of Guided Learning. .

 

laatst bijgewerkt, augustus 2017

 

 

 

 

 

 

<img src=”https://pixel.wp.com/b.gif?v=noscript” sty