Verdiepingstraject

1.Voorbereiding

Nu je deze weblog hebt gevonden, nodig ik je uit om verder verkennen, wat deze weblog je kan geven. Als de inhoud je aantrekt en je denkt dat die je verder kan helpen, vraag je dan af of je al een engagement kunt maken naar deze leer-en ervaringsweg.

Het engagement houdt het volgende in:

  • Je vervolgt je weg van aandachtig leven als je al gestart bent. Of als je wilt starten vraagt dat dagelijks stille tijd, meditatie, en je verbinden met de Aarde en alles om je heen. De website van de gemeenschap van Interbeing ( Thich Nhat Than) http://www.Plumvillage.org kan je mogelijk daarbij helpen. Ook op YouTube kun je video’s vinden over mindfulness en meditatie. Zoekterm Thich Nhat Than, want er zijn veel filmpjes over meditatie, ook van andere bronnen.  Bijv. https://www.youtube.com/watch?v=sb8DAYK81Oo)  Elke dag daar  tijd voor maken is heel belangrijk. Zo bouw je een gewoonte van aandacht en meditatie op. Het zo af en toe eens doen is niet echt helpend want het gaat om de regelmaat en het inoefenen.
  • Lezen, reflectie. In onze tijd is het heel aantrekkelijk om snel informatie tot je te nemen via Apps en video’s. Nu gaat het er om dat je woorden echt in je laat zinken en dan aandacht te hebben voor hoe het voelt. Neem tijd voor reflectie en schrijf er over in je dagboek.
  • De bereidheid om je hart steeds opnieuw te openen en je ogen neer te slaan naar jezelf. Vraag je af wat er echt in je omgaat, hoe je geraakt wordt of niet, waartoe je wordt aangezet en wat je ten diepste verlangt. Daar gaat het om in alles wat je leert en gewaar wordt over de situatie van de Aarde en van je eigen hart en ziel!
  • Op deze pagina zal je aan het begin van iedere maand suggesties en een program aantreffen voor je eigen verdiepingsweg. Ik zal ook verwijzen naar films, video’s en websites. Je hoeft de boeken waar ik naar verwijs niet aan te schaffen. Ik zal voldoende materiaal aanreiken in de vorm van korte artikelen en samenvattingen.

Geef jezelf een cadeau bij het begin van deze innerlijke reis: een dagboek voor je dagelijkse aantekeningen. Daar schrijf je over je inzichten, innerlijke gebeurtenissen. Je kunt natuurlijk ook mooie tekeningen, schilderingen maken. Geen wetenschappelijke verhandelingen, maar liefst gedichten…

Suggesties aan het begin

  1. Ga deze weblog maar verkennen. Ik zal heel geleidelijk de categorieën verder uitbouwen en de nodige materialen daarin onderbrengen. Er staat al voldoende in om een idee te krijgen van waar het over zal gaan.
  2. Als je er voor klaar bent om dit engagement aan te gaan, ga dan in meditatie en biedt de kosmos, God ( of hoe jij dit benoemt) Moeder Aarde, je zuiverste intenties aan voor het grote geheel en de toekomst van de Aarde en haar leven. Schrijf je engagement met je eigen woorden op en leg ze op een plaats waar je steeds wordt herinnerd aan je engagement.
  3. Als de omstandigheden het toelaten, bepaal dan waar jouw heilige plaats zal zijn: daar waar je steeds mediteert, een altaartje, een plek in je tuin of de natuur. Als je al weet waar die plek is, zal je er ook gemakkelijker steeds heen gaan.
  4. Vier dit begin met jezelf ( en evt. met een vertrouwde ander die ook je zuivere intenties kent.)  Als je naar de website van Plumvillage gaat, is daar een heel mooi gebed om evt. te gebruiken. Mother Hear our Call.
  5. Kijk in je eigen kring of er anderen zijn die ook deze leerweg willen ervaren, zodat je een kring hebt waarin je kan delen.

Ik beschouw de komende weken als tijd voor kennismaking en introductie en ondertussen wordt deze weblog verder aangevuld. Je zou kunnen schrijven over je verhaal met Moeder Aarde. Hoe ben jij een Aarde Pelgrim geweest in je leven en waar sta je nu? Later, als je in een uitwisselingskring samenkomt, is dit een mooi onderwerp om je uitwisseling mee te beginnen.

Je hoeft je niet aan te melden voor dit leertraject. Ik vind het wel fijn om iets te horen als je het traject volgt. Ik sta open voor suggesties en aanbevelingen. Wil je contact of heb je vragen, dan kun je me bereiken via email of 013 2200119 of 06 57360578

Binnenkort zal de eerste  “module” op deze pagina staan. Ik geef degenen die pas deze site ontdekken nog wat tijd om dit alles te verkennen.

Ik reken erop dat eind november/ begin December de eerste module gereed zal zijn.

Ik wens je veel inspiratie en mooie inzichten.

Elly


 

P1050184

Foto Heal, Filippijnen