Wensen voor Kerstmis en het Nieuwe Jaar

 

Wie in deze tijd van het jaar net voor de zon opkomt naar de zuidelijke hemel kijkt, ziet de Morgenster. De Morgenster is de planeet Venus; fel licht tegen een donkere hemel.

Er ligt een diepe symboliek in dit kosmische verschijnsel en het licht van Kerstmis. Een geboorte van Licht die verwijst naar pasgeboren en kwetsbaar kind. Een ster verschijnend bij de geboorte van het ware Licht, dat in de wereld kwam. Onze voorouders zagen het en begrepen…

Als we ons nu laten raken door dit teken wordt ons de weg gewezen naar een diepe zekerheid. “Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen” ( Joh. 1, 1-5 ). Licht verschijnt immers niet zonder duisternis. Weer verschijnt God in onze tijd en ruimte in alles wat leeft en geschapen is. Mysterie van Kerstmis, feest van de Goddelijke Geboorte, in 2017.

De mysticus Meister Eckhart noemt Kerstmis “de Godsgeboorte in de ziel van iedere mens”: nieuw bewustzijn uit een tijdloze Goddelijke Bron.

Laten we in dit Licht van Kerstmis op weg gaan, afgestemd op de mogelijkheden en de kansen van onze tijd. In al het donker straalt het Goddelijke Licht in ieders hart en in alle harten samen, in de op hand zijnde geboorte van een nieuwe mensheid. In de mededogende mens die het kwetsbare kind opneemt en beschermt, waar en hoe dan ook. De geboorte van de mededogende mens, die afgestemd is op de Goddelijke Wijsheid en Liefde in alles wat is. Die Leven behoedt en bewaart. Die toekomst schept voor alle nog ongeboren leven van onze Aarde. Voor de kinderen van de Aarde: die van mensen en van onze broeders en zusters de planten, de dieren, het water, de grond en de lucht.

Zo mogen we ook in het nieuwe jaar onze plaats innemen in het web van liefde en leven, want elk gebaar van liefde en zorg verwijst naar de geboorte van de toekomstmens: de mededogende.

Stelt U zich een Aarde voor vol mededogende mensen. Tot onze laatste adem; mededogen, kwetsbaarheid, liefdevolle aandacht, verwondering en schoonheid. Helende aanwezigheid in de kracht van onze jaren en in de stilte van ons einde.

In Den Beginne was Geboorte: Kerstmis 2017 verwijst naar dit Geheim. “Met de geboorte van Jezus vieren we ook onze goddelijke geboorte… Zo mogen we onze eigenlijke waardigheid begrijpen”. W. Jäger

….”Uit zijn overvloed zijn we allen met goedheid overstelpt” Joh. 1,17

Dankbaar mogen we terugkijken naar dit afgelopen jaar. Ons geleid wetend naar de voltooiing van onze levens en onze uiteindelijke geboorte. In het licht van de Morgenster samen op weg elke dag van het nieuwe jaar.

Zalig Kerstfeest en een heel Gelukkig Nieuwjaar.

free picture Geralt

 

 

Elly Verrijt, december 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.