Thuiskomen in de Kosmos: een Levenswerk

Wie de kranten leest en de tv volgt kan niet anders dan voortdurend geconfronteerd worden met verhalen over een dreigende toekomst en apocalyptische beelden. Zijn we soms niet zozeer bezig met de toekomst, welk beeld we daar dan ook bij mogen hebben, dat we “het in den Beginne” zijn kwijtgeraakt? Toch is dat wat de mensen van alle tijden het meest heeft beziggehouden. Maar ja, zij werden niet zo afgeleid van de wezenlijke vragen dan wij in onze tijd van sociale media en zo indringend geconfronteerd met de vragen rond de toekomst  van de Aarde en al haar leven. En toch..

De meeste traditionele culturen van alle tijden hebben een verhaal over het begin; sinds het begin van menselijk bewustzijn hebben mensen gezocht naar het geheim van het begin van het bestaan. Sjamanen en wijzen, filosofen en heiligen, rabbi’s en theologen en andere mensen van alle tijden en culturen, hebben op eigen wijze nagedacht over diepe en fascinerende vragen van het bestaan.

De oervraag van de mens van alle tijden, en daar horen wij ook bij, is: waar komt alles vandaan? Waar is het hart, de bron van de kosmos? Wat was er voor de Kosmos bestond? Wie heeft de Kosmos gewild en alles wat er uit is voortgekomen, of is alles toeval en de som van een reeks van wetmatigheden? Waar ben ik, wat ben ik hier komen doen, wat is mijn bestemming?

De antwoorden die de mens daarop heeft gevonden omvatten miljoenen jaren menselijke bewustzijnsontwikkeling. En je mag wel stellen, dat door de ontwikkeling van de wetenschappen en de ontdekkingen over de aard en natuur van de Kosmos, wij in onze tijd wel erg veel kunnen weten. Hebben we onze eigen antwoorden al gevonden? Weten we eigenlijk wel welk VERHAAL we leven?

Om dan uiteindelijk te ontdekken, dat dit “Nieuwe Weten”, vanuit de moderne wetenschappen ons aangereikt, bevestigt wat de “Oude Wijsheid” altijd al heeft vastgesteld: Liefde is de Bron die alles omvat, voedt en in leven houdt.

—————————————————————————————————————————————

Meditatie uit de Koran (43,9)

“De harten en geesten van alle wezens delen eenzelfde voelen met de Bron van Zijn. Als je iemand zou vragen ”Wie schept de hemel en de Aarde”, dan zou die persoon instinctief antwoorden: “Een bijzondere Macht en Intelligentie moet de bron van de Kosmos zijn”

Dus mijn geliefden, leer de mensen om hun eigen aanvoelen van Goddelijke Scheppingskracht te ontdekken. Geef ze spirituele aanwijzigingen en de Bron van liefde te schouwen en de aarde voor te bereiden op de mensheid, met evenveel zorg als en moeder die de wieg klaarmaakt voor haar kind!”

Aangehaald door N.Douglas Klotz in The Genesis Meditations.ISBN0-8356-824-7, page116,

—————————————————————————————————————————————–

In onze tijd is er voor het eerst in de Westerse geschiedenis weer een samenhangend Verhaal over het begin en de ontwikkeling van Kosmos en Aarde. Het wordt ons aangereikt door de moderne wetenschap en alle onderzoeken van de afgelopen honderd jaar.

We komen uit een wereldbeeld waarin we hebben geleerd dat we fundamenteel los staan van ons zonnestelsel, de sterren en de Aarde. Hier liggen dan ook de wortels van onze huidige ecologische crisis: we staan aan het einde van een destructieve periode voor de Aarde en heel haar gemeenschap van leven. Dit alles heeft te maken met de wijze waarop we onze plaats als mens in dit universum hebben ingenomen. De wetenschap van de afgelopen eeuwen heeft immers bijna compleet afgerekend met alle oerwijsheid van de mensen en het natuurlijke verstaan van onze spirituele verbondenheid met het universum. Wij mensen zijn vervreemd geraakt van onze verbondenheid met Kosmos en Aarde.

We hebben het nodig in onze tijd; een proces van verdieping en verbinding. Welke visie op de kosmos is richtinggevend aan uw leven en handelen?

Honderden- duizenden jaren hebben mensen in de kring gezeten, rond het vuur en de Grote Verhalen verteld. Zijn ze er door getransformeerd in vieringen en rituelen. Mensen vertelden elkaar hun inzichten en leringen over wat het betekent om een goed leven te leiden in het grote Universum en om de betekenis van het menszijn te doorgronden. In onze tijd leren we in collegezalen en scholen over De Kosmos, maar we leren niet om de grote vragen van onze tijd te stellen in een kosmische context. Hoe doen we dat dan?

 

Suggesties voor meditatie om je verbinding met de kosmos te verdiepen

  • Laat je door iemand wijzen waar de Poolster staat. De Poolster ligt dichtbij het verlengde van de Aardas, aan de hemelpoort. Het is de enige ster die in het firmament steeds op dezelfde plaats staat. Neem een kind mee. Wijs het kind deze ster. Om jullie heen bewegen zich miljarden sterren. Voel hoe je samen in het centrum van de Kosmos staat? We zijn als mensen een kosmisch gebeuren. Wie zo naar zichzelf kijkt zal anders omgaan met wat de ( economische) wereld ons doorgaans vertelt over menszijn. (Brian Swimme, in Hidden Heart of the Cosmos)

 

  • Wie beantwoordde je levensvragen die je had als kind? Welke wijsheid figuren, sprookjes, mythen, verhalen zijn belangrijk geweest voor je? Welke verhalen uit gezin, godsdienstige / levensbeschouwelijke opvoeding zijn bepalend geweest in het verstaan van wie je bent in relatie tot Kosmos, Aarde en haar gemeenschap van leven? Schrijf erover, spreek er over met een vertrouwd iemand.

 

  • “In mijn leven, doorheen mijn leven, is de wereld beetje bij beetje ontvlamd, tot alles vuur geworden is rondom mij heen. Bijna alles is lichtend geworden, van binnen uit door mijn contact met de Aarde. Het Goddelijke, in het hart van de Kosmos, vuur, Christus. Een vuur dat alles kan doordringen, overal en steeds meer”  Teilhard de Chardin.
  • Teken, schilder je verbinding met de Kosmos! Hoe ziet het hart van de Kosmos er volgens jou uit?

Suggesties voor een Ecologische Leefstijl

  • Groet de opgaande en de ondergaande zon. Daar gaat een deur open! Het kan je leven diepgaand gaan veranderen!
  • Neem een brok klei en boetseer je droom. Hier maak je verbinding met de scheppingskracht in heel de kosmos. Dit is jouw versie!
  • Neem je voor, dat je de geschiedenis van het ontstaan van de Kosmos en alle leven als een Nieuw Verhaal wil ontdekken. Bestudeer de geschiedenis van Kosmos en Aarde. Maak er dan je eigen versie van om aan kinderen van 0-100 jaar te vertellen. Je vindt dit verhaal  in korte en langere versies in de categorie  Kosmos Verhaal.
  • Zoek naar afbeeldingen van de kosmos om je heen in de vormen van de natuur.

Een levenswerk

Als u zich gaat verdiepen in het mysterie van kosmos en Aarde zult u ontdekken dat het een levenswerk is. Langzaam maar zeker zal uw zicht op de wereld, op uw leven en op uw zelf veranderen. En als u gelovig bent opgevoed, zult u een God van hemel en Aarde  op een andere manier gaan zien en ervaren! De moeite waard zou ik zeggen om dit werk aan te pakken.

Alle categorieën in deze blog zijn gericht op een dieper verstaan en vertrouwd worden met dit fundament! Veel inspiratie en ontdekkingen!

vrije foto internet

 

Elly Verrijt, 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.