Paus Franciscus en Klimaat

Paus wil stempel drukken op klimaattop

Van: op 30 december 2014 | 2 reacties | categorie: Nieuws

paus FranciscusVolgens bisschop Marcelo Sorondo, kanselier van de Pauselijke Academie van Wetenschappen, wil paus Franciscus zijn stempel drukken op de VN-klimaattop in Parijs eind 2015. Daar moet na vele mislukkingen eindelijk een wereldwijd akkoord tot stand komen dat de uitstoot van broeikasgassen aan banden legt.

De Pauselijke Academie van Wetenschappen is een instelling van het Vaticaan. Zoals de naam aangeeft, houdt ze zich bezig met wetenschappelijke kwesties.

“Onze academici gaven hun steun aan het initiatief van de paus om de cruciale beslissingen van volgend jaar te beïnvloeden”, zei Sorondo in Londen aan Cafod, een Britse katholieke ontwikkelingsorganisatie.

Encycliek

De paus plant meerdere offensieven. Het belangrijkste wordt een lange tekst over het thema. Begin dit jaar raakte al bekend dat de leider van de rooms-katholieke kerk aan een belangrijk document over ecologie was begonnen. De publicatie van de tekst is voor volgend jaar. Franciscus wil hem bekendmaken naar aanleiding van zijn bezoek in maart aan Tacloban, de Filipijnse stad die in 2013 door de tyfoon Haiyan werd verwoest.

Het is niet zomaar een tekst. Het wordt een encycliek, een belangrijke pauselijke rondzendbrief. Die gaat naar alle bisschoppen en priesters, die het op hun beurt onder de gelovigen verspreiden. Wereldwijd zijn er naar schatting 1,2 miljard rooms-katholieken.

VN

De paus is ook van plan om in september naar New York te gaan. Hij wil er de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreken. De VN nemen dan belangrijke beslissingen over de nieuwe armoede- en milieudoelstellingen.

In New York moet dan ook een bijeenkomst van religieuze leiders plaatsvinden, zegt Sorondo. “Het is de bedoeling om leiders van de belangrijkste godsdiensten samen te brengen om alle mensen bewust te maken van de toestand van ons klimaat en de tragedie van sociale uitsluiting.”

Tegen ontbossing

De paus liet zich al meermaals uit over milieukwesties. Alleen al de keuze van zijn pauselijke naam gaf aan dat milieu een belangrijk thema zou worden. Jorge Mario Bergoglio noemde zichzelf naar Franciscus van Assisi, de patroonheilige van de dieren en het milieu.

In juli kantte hij zich nadrukkelijk tegen de ontbossing. “In Amerika, en ook in mijn geboorteland (Argentinië), wordt zoveel bos gekapt om er landbouwgrond van te maken, bossen die anders meer leven hadden kunnen geven”, zei hij in een toespraak aan een Italiaanse universiteit. “Dat is onze zonde: we exploiteren de aarde zonder dat we haar toelaten ons te geven wat ze in zich draagt.”

Oproep van bisschoppen

Bij de VN-klimaattop van dit jaar, begin deze maand in Peru, riepen bisschoppen uit de hele wereld op om een einde te maken aan het tijdperk van fossiele brandstoffen. De strijd tegen de opwarming van de aarde, en de gevolgen daarvan voor de allerarmsten, is een morele plicht, schreven ze. Katholieken kunnen niet onverschillig aan de kant toekijken.

Paus Franciscus zelf stuurde aan de Peruaanse milieuminister Manuel Pulgar-Vidal, voorzitter van de klimaattop, een boodschap om dringend actie te ondernemen tegen de klimaatverandering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.