Thuiskomen in de kosmos

“Een van de meest indringende vragen voor een mens is: heb je het gevoel dat je deel bent van en thuis bent in heel de kring van leven? Zoveel mensen hebben het gevoel van thuisloosheid; het gevoel nergens bij te horen. Het verlangen om thuis te zijn, verbonden te zijn, ergens bij te horen is diep verankerd in de menselijke ziel. Onze ziel kan niet leven in afgescheidenheid. Haar ware aard is deel zijn van. Misschien is onze honger naar verbondenheid zo diep omdat we voor we op deze wereld kwamen ons heel diep wisten opgenomen in Eenheid”.

J. Donahue in  “Eternal Echoes”

Hoe lang is het geleden, dat je naar boven hebt gekeken en de sterren zag? We hebben geluk als we ze nog te zien krijgen en de lichtvervuiling niet zo groot is dat we geen sterrenhemels meer zien. Weet je op welk moment deze dag de zon opgaat en ondergaat? En welke maangestalte we nu beleven?

Ons opvoedingssysteem introduceert mensen niet meer in de kosmos. Culturen van alle tijden hebben er rituelen voor bedacht. Bij de Omaha Indianen in N.Amerika en bij andere eerste volken ook in Europa, wordt de pasgeborene aan de kosmos  gepresenteerd. Heel de kosmos moet het weten dat de kosmos nieuw leven heeft voortgebracht. Zo neemt de mens zijn plaats in het Levensweb in.

Brian Swimme, astrofysicus en kosmoloog zegt dat het de allerbelangrijkste taak van de mens is, om bewust in de kosmos te leven. Niet alleen op een fysieke manier, en dat is al heel wat als je beseft waar je woont en waar je bent, maar emotioneel, affectief en psychisch – spiritueel.  Het zijn grote woorden, maar het betekent heel eenvoudig dat we leven in verbondenheid met alles om ons heen.

Onze meest natuurlijke staat is intimiteit en verbondenheid met alles wat leeft. We zien maar al te vaak, dat waar mensen die vanzelfsprekende intimiteit met Kosmos, Aarde en natuur kwijt raken ze het bestaan gaan ervaren als zinloos en leeg. Dan zijn we veroordeeld tot koopzondagen en andere zaken om het uit te houden in een consumptie- maatschappij. Als er een echte diepe verbondenheid is met de Kosmos, de Aarde en al haar leven, brengt dit een ongelooflijk diep verlangen, verwondering en levensvreugde voort. Wie een aanzienlijke tijd heeft doorgebracht met mensen op onze Aarde die vanuit deze verbondenheid leven, weet dit. Er is een oerkracht, een vitaliteit en psychische energie die mensen helpt om steeds weer in volheid te leven.

Vaak wordt de ervaring van kosmische verbondenheid afgedaan als zweverig, verwant aan drugsgebruik, e.d.  Je zou je kunnen afvragen of je niet juist zweeft zonder verbondenheid met Kosmos en Aarde!

“In de oude tradities waren het de sjamanen en de priester(essen) die de jonge mens binnenleidden in de Kosmos. Hun vaardigheid was het uitdiepen van menselijk bewustzijn. Initiatieriten hadden alles te maken met dit proces; leren en zien hoe het leven dingen doet. Ook wij kunnen weer stappen gaan zetten om onszelf en onze kinderen te gaan introduceren in de Kosmos. Het is een proces dat veel wijsheid vraagt, want je moet weten dat je werkt met een enorm reservoir van menselijke energie.” (Brian Swimme in: Hidden Heart of the Cosmos)

” …Ga naar buiten in een nacht vol sterren en kijk op naar die stralende werelden. Je moet wel echt zoeken naar zo’n plek in onze leefomgeving met zoveel licht vervuiling. Wat voel je? Nee. Dat is niet de enige vraag om jezelf te stellen. De vraag is: wat weet je? Het is dezelfde vraag. Neem dan je innerlijk waar. Zou je tot haat in staat zijn? Zou je nu overspoeld kunnen worden door wrok?  Zou je in staat zijn tot verachting van een mens?

Is het niet zo dat je verlangen om meer en meer te weten over de grote wereld om je heen verbonden is met je diepste verlangen om je naaste en wat en wie dan ook is, te willen dienen? Is het niet zo dat een mens in diepe verwondering nooit een misdrijf zal plegen? Bestaat er niet iets zoals “heilig weten?

En kan er echt “weten” zijn dat niet is ingebed in een gevoel van wat heilig is buiten, boven en diep in jezelf?Schreeuwt onze wereld niet om iets zo primair als dit gevoel van Kosmos?”

J.Needleman. A Sense of Cosmos:Scientific Knowledge and Spiritual Truth

Hoe begint een leven in verbondenheid met Kosmos en Aarde? Heel eenvoudig:door in je eigen lichaam weer de natuurlijke ritmes van leven ervaren. Ooit was er een tijd dat mensen zonder klokken leefden en toch wisten waar ze waren, in ruimte en in tijd.

Onze cellen hebben bewustzijn over natuurlijke ritmes en kringlopen. Het is nog altijd moeilijk om in de nacht te werken en overdag te slapen. Ondanks alle techniek reageren onze lichamen sterk op natuurlijke ritmes, zoals dag en nacht, volle maan,het ritme van seizoenen, het vallen van de bladeren, het begin van het voorjaar. Laten we weer eens aandacht geven aan onze wijze van leven in de kosmos en onze verbondenheid met de ritmes van de kosmos en haar leven. Hoe dat kan? Hier zijn een aantal suggesties!

 Suggesties voor meditatie om je verbinding met de kosmos te verdiepen 

  • De Melkweg, de “wijk” in de kosmos waar onze Aarde en wij dus wonen, glijdt door de Kosmos. Heb je al eens gerealiseerd dat de Melkweg niet alleen boven ons is, maar rond de hele Aarde? Liggend op je rug, bij voorkeur onder een sterrenhemel begin je te ervaren hoe je meebeweegt in het grote lichaam, de Melkweg die met een snelheid van 300 km per seconde door de ruimte gaat. Stel je eens voor dat je liggend neerkijkt op de Melkweg. Er komt een moment dat je de sterren gaat ervaren als beneden je. Je kijkt dus vanuit de ruimte op de sterren. Een experiment waard! Wat je ontvangt is de realisatie dat je vastgehouden wordt door de zwaartekracht van de Aarde. Zo worden we door de Aarde gedragen. De Aarde houdt je vast en je ervaart wat het is om Melkweg te zijn!
  • “Als je je gespannen voelt of op een beklemmende manier in jezelf gekeerd, plaats je handen dan lichtjes op de hartstreek en probeer te voelen hoe alles beweegt en klopt, hoe het bloed vanuit het hart uitstroomt naar heel je lichaam. Wellicht kun je voelen hoe je eigen hartkloppingen in het verlengde liggen van de mysterieuze hartslag waarmee het universum aanving. Je hart pulseert met dezelfde hartslag als waarmee de kosmos begon. Kom in de grote stilte thuis. Alle leven werkt met je samen om de mens te worden die je bedoeld bent te zijn!”

(N.Douglas Klotz in Woestijnwijsheid)

Suggesties voor een Ecologische Leefstijl

 • Opnieuw ontdekken hoe de kosmos werkt, haar basiswetten, haar wijsheid. Zie je al mogelijkheden? Begin eens met bij te houden hoe laat de zon opgaat en wanneer ze onder gaat.
 • Gedurende de komende maanmaand schrijf je telkens op in welke windrichting de maan opkomt, hoe ze eruit ziet, waar ze onder gaat. Laat je verrassen door de reis die de maan aflegt in een maanmaand.
 • Leef regelmatig eens een dag zonder klok, horloge en agenda. Hoe ziet jouw natuurlijke ritme er uit? Wat leer je van deze ervaring? Wat wil je niet meer loslaten?
 • Bedenk een ritueel om de verbondenheid met de Kosmos weer te gaan ervaren. Vroeger werd een kind ingewijd in de kosmos. Nu heeft een kind van onze tijd al dertigduizend reclame spotjes gezien op die leeftijd. Hoe zou jij een jong mens initiëren in de kosmos?
 • Welke zijn jouw kansen om in kinderen hun oorspronkelijke kosmische verbondenheid te bewaren en bestendigen?

Boeken van Neil Douglas -Klotz:

 • Gebeden van de Kosmos: ISBN  90-5340-040-0
 • Woestijnwijsheid ( uitverkocht)
 • The Genesis Meditations  ISBN 0-8356-0824-7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.